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ETHICS ADVISORY OPINION NO. ___ 
 

 

June 1, 2016 

 

Whether the contingent fee prohibition, as amended by House Bill 3517 

adopted by the 84th Legislature, prohibits a certain agreement with a 

lobbyist that was effective before September 1, 2015.  (AOR-612) 

The Texas Ethics Commission (“commission”) has been asked questions regarding the 

permissibility of an agreement between a lobby entity and a client under the state lobby 

law contingent fee prohibition as amended by House Bill 3517 (“HB 3517”) by the 84th 

Legislature.
1
 

Background 

The requestor of this opinion states that the lobby entity is an entity composed of 

lobbyists registered under chapter 305 of the Government Code. The lobby entity’s client 

provides education and training products that are delivered electronically to individuals 

(“licensees”) who have received a license by a state agency to conduct a particular 

business activity or occupation in Texas.
2
 The education and training products are 

materials provided by each agency for online training, education, testing, and compliance 

for the agency’s licensees, who may be required to receive continuing education to obtain 

or maintain their applicable licenses. Initial agency approval of the client’s products was 

required for the licensees to receive the applicable required educational or training credit 

for using the products. The client also provides services to licensees by delivering the 

materials to them and a “help desk” to assist them in accessing the materials. 

On September 1, 2005, the lobby entity entered into an agreement with the client to 

communicate with state agency officials to gain their approval of the client’s products 

and services for use by licensees of those agencies. An addendum to the agreement was 

entered into on January 24, 2007. The lobby entity is not continuing to communicate with 

agency officials to gain approval of the client’s products and services. The lobby entity 

does not communicate with the licensees to sell the client’s products and services, but the 

client communicates with the licensees by providing the “help desk.” 

                                                           
1
 Act of May 29, 2015, 84th Leg., R.S., ch. 815, 2015 Tex. Gen. Laws 2457. 

 
2
 The requestor states that almost any regulated business activity where a state agency issues a license to an 

individual to engage in a particular profession could be an example. The requestor also states that if a licensee were 

also a member of the legislative or executive branch, the licensee would be treated no differently from all other 

licensees of the agency and that members are not identified in any way and receive no special treatment.  

 

pshannon
Typewritten Text
AGENDA ITEM 16, EXHIBIT A

pshannon
Typewritten Text



DRAFT 

 

2 

 

The client pays the lobby entity a percentage fee for each licensee who pays for and uses 

the products. Upon reaching certain benchmarks, compensation in the form of bonuses 

could also be paid to the lobby entity. The requestor states that amendment, extension, or 

renewal of the contract is not required in order for the lobby entity to continue receiving 

income pursuant to the agreement. 

The requestor’s questions are whether the agreement is permissible under the contingent 

fee prohibition in section 305.022 of the Government Code and whether the lobby entity 

may continue to receive income produced within the scope of the existing agreement. 

Additionally, the requestor asks whether the agreement, if entered into now, would 

violate the contingent fee prohibition. 

Contingent Fee Prohibition 

Section 305.022 of the Government Code prohibits a payment of contingent fees for 

certain communications made directly with members of the executive branch or 

legislative branch to influence legislation or administrative action. Gov’t Code § 305.022. 

A member of the executive branch means an officer, officer-elect, candidate for, or 

employee of any state agency, department, or office in the executive branch of state 

government. Id. § 305.002(4). Administrative action means rulemaking, licensing, or any 

other matter that may be the subject of action by a state agency or executive branch 

office, including a matter relating to the purchase of products or services by the agency or 

office. Id. § 305.002(1). The term includes the proposal, consideration, or approval of the 

matter or negotiations concerning the matter. Id. 

HB 3517 amended section 305.022 and included a transition provision that stated, “This 

Act takes effect September 1, 2015.”
3
 In order to address the requestor’s questions, it is 

necessary to outline the law in effect at the time the agreement at issue was entered into 

and the effects of HB 3517’s amendments. 

As of September 1, 2005, section 305.022 of the Government Code stated: 

(a) A person may not retain or employ another person to influence 

legislation or administrative action for compensation that is totally or 

partially contingent on the passage or defeat of any legislation, the 

governor’s approval or veto of any legislation, or the outcome of any 

administrative action. 

 

(b) A person may not accept any employment or render any service to 

influence legislation or administrative action for compensation contingent 

                                                           
3
 Act of May 29, 2015, 84th Leg., R.S., ch. 815, § 4, 2015 Tex. Gen. Laws 2457. 
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on the passage or defeat of any legislation, the governor’s approval or veto 

of any legislation, or the outcome of any administrative action. 

 

(c) For purposes of this section, a sales commission payable to an employee 

of a vendor of a product is not considered compensation contingent on the 

outcome of administrative action. 

 

(d) This section does not prohibit the payment or acceptance of contingent 

fees: 

 

(1) expressly authorized by other law; or 

 

(2) for legal representation before state administrative 

agencies in contested hearings or similar adversarial 

proceedings prescribed by law or administrative rules. 

Acts 1991, 72
nd

 Leg., ch. 304, Sec. 2.13, eff. Jan. 1, 1992.  Subsequently, in 2009, the 

legislature enacted House Bill 3445 (“HB 3445”),
4
 which amended section 305.022(c) 

and added additional subsections, which stated, in relevant part: 

(c) For purposes of this chapter: 

(1) A sales commission payable to an employee of a vendor 

of a product or service is not considered compensation 

contingent on the outcome of administrative action if the 

amount of the state agency purchasing decision does not 

exceed 10 million dollars. 

(2) A quarterly or annual compensation performance bonus 

payable to an employee of a vendor of a product or service is 

not considered compensation contingent on the outcome of 

administrative action. 

(c-1) For purposes of this chapter, a sales commission or other such fee 

payable to an independent contractor of a vendor of a product or service is 

not considered compensation contingent on the outcome of an 

administrative action if: 

(1) the independent contractor is a registrant who reports the 

vendor as a client under this chapter; 

                                                           
4
 Act of June 3, 2009, 81st Leg., R.S., ch. 1174, 2009 Tex. Gen. Laws 3722. 



DRAFT 

 

4 

 

(2) the independent contractor reports the full amount of the 

commission or fee in the manner required by commission 

rule; and 

(3) the amount of the state agency purchasing decision does 

not exceed 10 million dollars. 

(c-2) For purposes of this chapter, a commission or fee paid to a person by 

a state agency is not considered compensation contingent on the outcome of 

an administrative action if the person paid a commission or a fee by a state 

agency: 

(1) is a registrant who reports the state agency as a client 

under this chapter; and 

(2) reports the full amount of the commission or fee in the 

manner required by commission rule. 

(c-3) If the amount of compensation or fee is not known at the time of the 

disclosure required under Subsection (c-1), the registrant must disclose: 

(1) a reasonable estimate of the maximum amount of the 

compensation or fee; 

(2) the method under which the compensation or fee will be 

computed; and 

(3) such other factors as may be required by the commission 

by rule. 

… 

(e) For purposes of this section, the term “employee” means a person 

employed full-time by an employer to perform services for compensation. 

The term does not include an independent contractor or consultant. 

Act of June 3, 2009, 81st Leg., R.S., ch. 1174, § 4, 2009 Tex. Gen. Laws 3722. 

In 2015, HB 3517 repealed sections 305.022(c-1) and (c-3), which were both added in 

2009. Section 305.022(c-1) permitted contingent fees to an independent contractor of a 

vendor of a product or service if the contractor registered and reported certain 

information and if the amount of the state agency purchasing decision did not exceed 10 
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million dollars. That exception was only in effect from September 1, 2009, to September 

1, 2015. As a result of the repeal, section 305.022 now prohibits contingent fees to 

independent contractors, except as provided by section 305.022(d) or other law, which do 

not apply in this case.
5
 

Application of Contingent Fee Prohibition to a Permissible, Legally Binding Agreement 

The requestor’s first question is whether the agreement continues in full force and effect 

and is legally enforceable after the effective date of HB 3517. This question also relates 

to the second question, which is whether the lobby entity, if the agreement is legally 

enforceable, may receive income produced within the scope of the agreement from the 

client. The issue is whether the effects of HB 3517, specifically the repeal of section 

305.022(c-1), invalidates an otherwise enforceable contract that predates the bill’s 

effective date. 

As an initial matter, we note that the amendments made by HB 3517 do not appear to 

impact the enforceability of the agreement because the date of the original agreement, as 

well as the date the agreement was amended, predates the period of time in which the 

repealed sections were in effect. Additionally, it does not appear that the communications 

made by the lobby entity related to a state agency purchasing decision, as the state 

agencies were not requested to purchase the client’s products or services, based on the 

requestor’s facts. However, solely for the purpose of addressing the concerns raised by 

the first two questions, we first address the effects of HB 3517 on a permissible, legally 

binding contract without addressing the legality of the specific agreement at issue in this 

request. 

In Ethics Advisory Opinion No. 486, we considered whether the amendments made by 

HB 3445 prohibited a sales commission that was paid under a lobby contingency fee 

contract related to agency purchasing decisions that exceed 10 million dollars if the 

contract was legally valid, binding, in force, and signed before the bill’s effective date. 

Ethics Advisory Opinion No. 486 (2009) (“EAO 486”). In that opinion, we recognized 

the general rule that an act is intended to operate prospectively and not retroactively. Id. 

(citing Ex parte Abell, 613 S.W.2d 255 (Tex. 1981)). We also acknowledged the 

provision in the Texas Constitution stating that no retroactive law or any law impairing 

the obligation of contracts shall be made. EAO 486 (citing Tex. Const. art. 1 § 16; also 

citing Gov’t Code §§ 311.021(1)(2) (a statute is presumed to comply with the 

constitutions of this state and the United States and that the entire statute is intended to be 

effective). We concluded that the contingent fee prohibition, as amended, did not prohibit 

a person from retaining, employing, or compensating another or rendering services if the 

                                                           
5
 There is no indication that any other exception in section 305.022 would apply to the agreement under current law. 
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person is obligated to perform such activity pursuant to a contract that was legally 

binding before the effective date of the amendment.
6
 Id. 

We apply the same reasoning here and find no indication that the legislature intended the 

law, as amended by HB 3517, to prohibit payments made before September 1, 2015, the 

effective date of the amendment. Thus, in our opinion, section 305.022, as amended, 

applies prospectively to payments made only on or after September 1, 2015. The 

transition provision in HB 3517 also does not explicitly state that the law, as amended, 

applies to obligations made pursuant to legally binding contracts that predate the act, and 

an application of the law that would impair such obligations would appear to be contrary 

to the Texas Constitution. Thus, we conclude that section 305.022, as amended, does not 

prohibit a person from receiving compensation if the person is entitled to the 

compensation pursuant to a contractual obligation that was legally binding prior to 

September 1, 2015. 

Application of Contingent Fee Prohibition to the Existing Agreement 

An additional issue that arises in this request is whether the terms of the specific 

agreement are permissible under the contingent fee prohibition, regardless of the effects 

of HB 3517. As defined, administrative action would include a decision made by state 

agency members to grant approval of the use of the client’s products and services by the 

agency’s licensees for purposes of obtaining or maintaining occupational licenses. Gov’t 

Code § 305.002(1). Thus, the communications made by the lobby entity, or by individual 

registrants communicating on behalf of the entity, to state agency officers or employees 

would be subject to chapter 305. 

Section 305.022(a) prohibits, in relevant part, a person from retaining or employing 

another person to influence administrative action for compensation that is totally or 

partially contingent on the outcome of any administrative action. Gov’t Code § 

305.022(a). For purposes of that prohibition, the critical factor in the permissibility of the 

agreement is whether the compensation is “totally or partially contingent” on the outcome 

of administrative action.  

The requestor states that the lobby entity’s compensation under the agreement was 

contingent upon the actions of the licensees who chose to purchase and use the client’s 

products. The implication is that the compensation is not contingent on a decision made 

by a member of a state agency to approve the use of the client’s products and services. 

However, the requestor also states that if the state agencies had not originally provided 

approval of the client’s products, then, in all likelihood, the products would not have been 

used by the licensees, and no compensation would have flowed from the licensees to the 

client and, ultimately, to the lobby entity. Based on the facts as provided by the requestor, 

                                                           
6
 Whether a contractual obligation is legally enforceable depends upon the terms of the contract and the application 

of then-existing law. See Langever v. Miller, 124 Tex. 80, 94 (1934) (stating that the obligation of a contract is the 

means the law afforded for its enforcement at the time of its creation). 
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compensation paid by the client to the lobby entity pursuant to the agreement would be 

partially contingent on decisions made by state agency members to approve their 

licensees’ use of the client’s products and services, and thus would be covered by the 

prohibition. See Ethics Advisory Opinion No. 98 (1992) (stating that the prohibition 

applies if a business retains or employs a broker to obtain a bank loan guarantee from a 

state agency and the broker’s payment is made contingent on the successful completion 

of a larger transaction that includes administrative action by the agency). Section 

305.022(b) prohibits, in relevant part, a person from accepting any employment or 

rendering any service to influence administrative action for compensation contingent on 

the outcome of any administrative action. Gov’t Code § 305.022(b). In our opinion, that 

prohibition equally applies to the situation at hand and, therefore, based on the facts 

provided, the terms of the agreement at issue are not permissible under the law prior to 

and after HB 3517.
7
 

Application of Contingent Fee Prohibition to a New Agreement 

The requestor’s third question is whether the agreement, if entered into under the current 

law, would violate the contingent fee prohibition. As previously discussed, the 

requestor’s facts, as provided, indicate that the services to be rendered by the lobby entity 

under the agreement would be for compensation contingent on the outcome of 

administrative action. Thus, the agreement would violate section 305.022 of the 

Government Code. 

SUMMARY 

Based on the facts as provided in this opinion, the terms of the specific agreement at issue 

are not permissible under section 305.022 of the Government Code, either as amended by 

House Bill 3517 of the 84th Legislature or in effect at the time the agreement was 

executed. Section 305.022, as amended, does not prohibit a person from receiving 

compensation if the person is entitled to the compensation pursuant to a contractual 

obligation that was legally binding prior to September 1, 2015.  

                                                           
7
 In previous advisory opinions, we considered the application of section 305.022(b) to compensation paid to 

attorneys who were specifically hired for legal representation under certain circumstances. See Ethics Advisory 

Opinion Nos. 455 (2004), 352 (1996). In each opinion, we noted that the attorneys who sought legislative changes, 

for different reasons, could potentially receive compensation for their services regardless of the actual outcome of 

the legislation that they sought to influence. Those determinations are distinguishable from the requestor’s 

circumstances because, in part, it appears that under the terms of the agreement as described, the lobby entity was 

specifically hired to influence administrative action and would receive no compensation without a favorable 

outcome of that action. 




