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 Fees For Services:  You may accept a payment 

to which you are lawfully entitled in a capacity 

other than your official status.  In this case you may 

accept the offer without restriction.   Remember, 

you may not take an honorarium for  a service that 

you would not have been asked to provide but for 

your official status. 

 Political Contributions:  You may accept 

a political contribution as a candidate or 

officeholder . 

 Government Property:  You may accept an 

item issued by a governmental entity that  allows 

the use of property or facilities owned, leased, or 

operated by the entity. 

 Food, Entertainment, Transporta-

tion, & Lodging:  Benefits in the form of food, 

lodging, transportation, or entertainment are 

permissible if accepted as a “guest” and reported in 

accordance with any applicable reporting 

requirement.  To accept something as a guest, the 

donor must be present. As to reporting 

requirements, certain elected officeholders, state 

agency board members, and state agency heads 

are required to file annual personal financial 

statements on which they must report certain 

gifts worth more than $470.  For most state 

employees, there is no applicable reporting

requirement. Board members and agency heads 
may be required to report certain gifts on their 
annual personal financial statement.

Donations to Charity 

If you receive an unsolicited benefit that 
you are prohibited from accepting, you 
may donate the benefit to a recognized tax 
exempt charitable organization formed for 
educational, religious, or scientific 
purposes. 
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Visit us at http://www.ethics.state.tx.us on the Internet. 

In compliance with the Americans With Disabilities Act, the 
publications of the Texas Ethics Commission are available by 
request in alternative formats.  To request an accessible 
format, please contact our ADA Compliance Officer by 
telephone at 512-463-5800 or through RELAY Texas at 800-
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P.O. Box 12070, Austin, Texas  78711.

The Texas Ethics Commission is an Equal Opportunity 
Employer and does not discriminate in providing services or 
employment. 

Copies of this publication have been distributed in 
accordance with the State Depository Law and are available 
for public use through the Texas State Publications 
Depository Program at the Texas State Library and other 
state depository libraries. 



   

 

Rule No. 1 

You May Never Take Anything As 
Consideration For An Official Act 

The bribery law prohibits payments or gifts  

made in exchange for an official act.  An official 

act includes a vote, a recommendation, and

any other exercise of official discretion.

Rule No. 2 

You May Not Accept An Honorarium 
For Services You Would Not Have 

Been Asked To Provide But For 
Your Official Status 

This means, for example, that you may not 

accept a gift or payment for giving a speech if 

your official position was a reason for your 

being asked to give the speech.  You may, 

however, accept meals, transportation, and 

lodging in connection with a speech as long 

as your speech is more than merely 

perfunctory. Also, you may accept a gift that 

is not a “benefit” such as a plaque or 

something of minimal value like a  coffee cup, 

key chain, or “gimme” cap. 

The Other Rules: If acceptance of a gift or 

payment is permissible under Rule Nos. 1 

and 2, the next step is to determine whether 

or not the person making the offer is a 

registered lobbyist.

A. If The Person Making The
Offer Is A Registered Lobbyist:

1.  You may not accept: 
 Loans, cash, or negotiable instruments other 

than political contributions. 
 Travel or lodging for a pleasure trip.  (Incidental 

transportation such as a short ride in a car or 
taxi is permissible.) 

2.  You may accept: 

Food and beverages if the lobbyist is
with you. There is no annual limit on
the value of food and beverages you
may accept from a lobbyist.
E ntertainment worth up to $500 in

a calendar year. (Entertainment
includes, for example, sports events
and concerts.)  The lobbyist providing
the entertainment must be present for
the event. 

G ifts, other than awards and
mementos, that together do not exceed
$500 in value during a calendar year. 

A wards and mementos worth not
more than $500.  This is not an annual
cap, but a cap on the value of each
individual award or memento. 

T ravel and lodging in connection with a
fact-finding trip or to a seminar or
conference at which you are providing
services, such as speaking, and the
services are more than perfunctory.
Any lobbyist who is providing travel or
lodging  must  be  present  at  the event. 

T ickets or other expenditures for
attendance at a political fundraiser or
charitable event if the lobbyist is present at
the event.

Note:  You can find out if someone is a registered 
lobbyist by calling the disclosure filings section of 
the Texas Ethics Commission at 512-463-5800 
or by going to www.ethics.state.tx.us/
search/lobby.html. 

Please Note
Your name will appear on a lobbyist’s activities 
report: 

 if expenditures for your food, lodging, 
transportation, or entertainment in a day 
exceed $132.60,* which is 60 percent of the 
amount of the legislative per diem;

 if expenditures for a gift, award, or memento 
exceed $90; or

 each time an expenditure is made for you to 
attend political fundraisers or charity events, 
regardless of the amount spent.

* effective January 6, 2019 

A state officer or employee may not take any benefit 

from a person subject to the regulation, inspection, or 

investigation by that person or that person’s agency. 

(A “benefit” is anything reasonably regarded as 

pecuniary gain or advantage.) There are, however, 

many exceptions to this general rule.  You may accept 

a gift, payment, or contribution as long as the gift, 

payment, or contribution fits into any one of the 

following categories. 

 Items Worth Less Than $50:  You may accept 
an item with a value of less than $50.  This 
exception does not apply to cash, checks, or 
negotiable instruments. 
 Independent Relationship: There is an

exception from the general prohibition on
the acceptance of benefits for a gift based
on

 kinship 

 a personal relationship independent of your 

official status 

 a professional relationship independent of 

your official status 

 a business relationship independent of your 

official status. 

(over) 

 

B. IF THE PERSON MAKING THE OFFER IS 
NOT A REGISTERED LOBBYIST:


